zavod 2 messer kv knauf or iPlus or sponzor obcina

Zgodovina

Sezona 18/19 Člani   U19 U15
Sezona 17/18 Člani   U19 U17
Sezona 16/17 Člani   U19  
Sezona 15/16 Člani   U19  
Sezona 14/15 Člani U21 U19  
Sezona 13/14 Člani U21 U18  
Sezona 12/13 Člani U21 U18  
Sezona 11/12 Člani      
Sezona 10/11 Člani      
Sezona 09/10 Člani      
Sezona 08/09 Člani      
Sezona 07/08 Člani      

*(zgodovina po sezonah je v nastajanju)

Strelci

V začetku 80-ih let so se fantje iz Svetega Duha in bližnje okolice pričeli zanimati tudi za mali nogomet. Ob večerih so se zbirali pred vaško trgovino in spoznavali čare te vedno bolj priljubljene športne panoge. Počasi se je oblikovala ekipa, ki se je pričela udeleževati raznih turnirjev in dosegala vidne rezultate. Zaradi prepoznavnosti je bilo treba najti ime. Odločili so se, da se ekipa poimenuje po risani seriji Stripy.

Leta 1987 je bil klub tudi uradno registriran. Zaradi uspešnih nastopov so rasle ambicije, zato so se pričeli udeleževati tudi turnirjev zunaj gorenjske regije. Turnirji v Ljubljani so bili močnejši in kvalitetnejši, tam so se marsikaj naučili, predvsem o taktičnih zamislih igre. Z znano gorenjsko trmo kljub porazom niso obupali. Že po letu dni so tudi na turnirjih v Ljubljani pričeli osvajati mesta tik pod vrhom. Leta 1993 prek regijskih kvalifikacij prvič uvrstili na državno prvenstvo na Kodeljevem v Ljubljani. Izmed osmih ekip so zasedli zavidljivo 4. mesto. V nepozabnem polfinalnem srečanju so jih zaustavili takrat »nedotakljivi« igralci ljubljanske ekipe Vuko (kasnejši državni prvaki), vendar šele po streljanju kazenskih strelov, kar je presenetilo celo poznavalce »hakla« iz prestolnice (»hakl« je žargonski izraz za mali nogomet). Tudi v naslednjih dveh sezonah 1994 in 1995 so bili udeleženci državnega prvenstva in so osvojili 5. in 4. mesto. Na prvenstvu v Ljutomerju so prav tako v polfinalu klonili v polfinalu šele po kazenskih strelih v že navidez dobljeni tekmi. S kančkom sreče bi se na obeh omenjenih prvenstvih lahko povzpeli še stopničko više, morda celo najviše.

Leta 1995/96 se je državno prvenstvo preoblikovalo v ligaško tekmovanje najboljših desetih ekip v Sloveniji. To je bila najuspešnejša sezona v zgodovini kluba, saj so osvojili 3. mesto v državi. To so bili res zlati časi malega nogometa v Škofji Loki. Na derbi srečanju proti ekipi Vuko iz Ljubljane (končni rezultat 1:3 za Vuko) je dvorana Poden dobesedno pokala po šivih.

Leta 1995 je bil tudi ustanovni zbor reprezentance v malem nogometu, ki ga je gostila prav Škofja Loka, točneje gostilna »pri Godču« (Sveti Duh). To je bila velika čast, da se je reprezentanca »rodila« prav v domačem kraju kluba. Z dobrimi igrami v prvenstvu si je vpolklic na prvi zbor reprezentance prislužil Andi Ahčin in z njo gostoval na četveroboju reprezentanc v Genku v Belgiji, kasneje pa še Simon Bogovič, ki je z njo gostoval v Barceloni pri takratnih evropskih prvakih Špancih. Simon Bogovič je bil v krstni izvedbi prvoligaškega tekmovanja s 26-imi zadetki celo najboljši strelec 1. SLMN.

Naslednja sezona 1996/97 se ni izšla po načrtih, saj je sledil izpad iz prve lige. Vsaka zgodba se pač enkrat konča. Ker klub, ki je deloval na prostovoljni in volonterski bazi, za seboj ni imel mladih igralcev, starejši pa so bili že malce zasičeni s tekmovanji in potovanji, so bile posledice neizbežne. Tako so se odločili, da ne bodo nastopili v 2. SLMN, ampak so opustili tekmovanje.

Kljub vsemu je ekipa pustila velik pečat v slovenskem prostoru, za kar so zaslužni predvsem igralci. Ne smemo pa pozabiti Francija Ahčina – trenerja ekipe, ki je bil še do sezone 2017/18 aktiven na slovenski futsal sceni. Nenazadnje so bili uspehi te ekipe med največjimi v nogometu, kar zadeva ekipe iz Škofje Loke in njene bližnje okolice.

To je zgodba o ekipi, ki je prav lahko vzor drugim, saj se da uspeti tudi brez tujih in plačanih igralcev, z veliko mero potrpežljivosti, z gorenjsko trmo, s srčnostjo, prijateljstvom ter medsebojnim spoštovanjem. Tega pa je na žalost vse manj.

Za ekipo je v vseh teh letih zaigralo mnogo igralcev, med drugimi tudi:
Bratuš Lado, Ahčin Andi, Bogovič Simon, Feltrin Boris, Potočnik Janez, Švarc David, Štular Florjan, Volgemut Aleš, Epih Boštjan, Pogačnik Rok, Lebar Slavko, Mrežar Damjan in Jereb Rok.

Klub je bil ponovno registriran 7. februarja 2007.

Uspehi kluba:
- 3. mesto v 1. SLMN 1996
- 4. mesto na državnem prvenstvu, Ljubljana 1993, Ljutomer 1995
- 5. mesto na državnem prvenstvu, Ptuj 1994
- Zmagovalci mednarodnega turnirja v Mariboru 1994
- Zmagovalci preko 50-ih turnirjev po vsej Sloveniji ter več drugih in tretjih mest


Deli z ostalimi

Za kar najboljšo uporabniško izkušnjo ta spletna stran uporablja piškotke. Več informacij: Pravila o zasebnosti.

Sprejemam piškotke na tej strani

Direktiva EU o uporabi piškotkov